דחייה של שעת השינה היא תופעה מוכרת בקרב מתבגרים הנובעת מדחייה בהפרשת המלטונין כתוצאה משינויים פיזיולוגיים והתנהגותיים בגיל ההתבגרות. הנושא עלה לאחרונה לכותרות עקב לחץ של מערכת הבריאות האמריקאית לדחות את שעת תחילת הלימודים בתיכונים בארה״ב בשל ריבוי עדויות לכך שיקיצה מוקדמת מקצרת עוד יותר את משך השינה וגורמת לנזקים בריאותיים ונפשיים למרבית המתבגרים. במחקר זה נבדקו הרגלי השינה של מתבגרים מהמגזר החרדי בהשוואה למתבגרים חילוניים.
עוד בעניין דומה
116 מתבגרים מהמגזר החרדי ו-66 חילוניים בגילאי 13-17 השתתפו במחקר. המשתתפים ענו על שאלונים בנוגע להרגלי השינה שלהם, תפיסת השינה, מידת ישנוניות יומית, מצב רוח, וכן בנוגע למנהגי הדת.
בהשוואה לחילוניים, מתבגרים מהמגזר החרדי היו יותר שבעי רצון מהשינה שלהם (p<0.05) וחביון השינה שלהם היה קצר יותר (p<0.001). בנים חרדים דיווחו על שעת שינה מוקדמת יותר ויקיצה מוקדמת יותר, פחות שעות שינה בלילות לפני בית ספר ופחות ישנוניות (p<0.05). בנות חילוניות גם כן דיווחו על יקיצה מוקדמת יותר ביחס לבנים.
מתבגרים מהממגזר החרדי, ובפרט בנים, נרדמים מוקדם יותר, מתעוררים מוקדם יותר, חווים את השינה שלהם כטובה יותר וסובלים פחות מישנוניות יומית. ממצאים אלו מעידים על כך שבנוסף לשינויים הפיזיולוגיים בגיל ההתבגרות קיים מרכיב חברתי ותרבותי משמעותי בתהליך זה.
מקור:
ערכה: ד״ר נועה גולדשר מינרבי