• יו"ר: ד"ר יואל רייטר
  • גזבר: פרופ' ריבי טאומן
  • מזכיר: פרופ' אביב גולדברט
  • מנכ"ל: פרופ' אורנה ציסינסקי
  • מרכז ועד: פרופ' יצחק ברוורמן
  • ועדה מדעית: מר אורי מנדלקורן, פרופ' איריס חיימוב, ד"ר אלכס גיללס-הלל
  • ועדת ביקורת: פרופ' אשר טל, ד"ר לילך קמר, ד"ר שמואל גולדברג
דעות

מה עושים הטייסים בלילות? שימוש צבאי בחומרים ממריצים

קל לחשוב כי רק "המוסלמים המטורפים" משתמשים בחומרים ממריצים לצורך לחימה, אך כבר לפני עשרות שנים עלה הרעיון לתת אמפטמינים לחיילים כדי לשפר את ביצועיהם בשדה הקרב

29.10.2023, 12:59
מטוס קרב ממריא לעזה. צילום אילוסטרציה: אדי ישראל/ פלאש 90

בעקבות המתקפה הרצחנית של חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר, עלה לכותרות הנושא של שימוש בחומרים ממריצים בקרב פעילי חמאס. הנושא עלה לכותרות גם לאחר פיגוע הטרור הנורא בפריז, עליו לקח אחריות ארגון דאע"ש בנובמבר 2015, לאחר שהתגלו בחדרם של הטרוריסטים במלון כמויות גדולות של חומר ממריץ המכונה קפטגון.

מהו קפטגון? מדובר על נגזרת של החומר הממריץ אמפטמין. חומר זה מאיץ למשך מספר שעות את פעולת הלב ומערכת העצבים, משפר ערנות וריכוז, וגורם באופן זמני לתחושה של אופוריה. אך יש לו תופעות לוואי, כמו עומס רב על הלב, טיקים, כאבי בטן ועוד. מיד לאחר השימוש מופיע לעתים קרובות דיכאון ("דאון"). בשימוש ארוך טווח, הוא ממכר ועלול לגרום לתשישות, תת-תזונה ועוד. לכן, הוא מוגדר כיום כסם בלתי חוקי.

קל לחשוב כי רק "המוסלמים המטורפים" משתמשים בחומרים כאלה לצורך המלחמה, אך אין זה המצב. כבר לפני עשרות שנים עלה הרעיון לתת אמפטמינים לחיילים, כדי לשפר את הביצועים שלהם בשדה הקרב. הרעיון יושם באירופה, בזמן מלחמת העולם השנייה. אולי לא יפתיע אתכם לשמוע כי אף הנאצים השתמשו באמפטמינים, אם כי הם השתמשו בנגזרת אחרת: מת'אמפטמין, המוכר בכינוי מת' (Meth). זה הוגדר כבר אז כשימוש לא חוקי ונעשה בניגוד למדיניות הרשמית של הממשלה ושל הצבא.

בזמן מלחה"ע השנייה הוגדר שימוש באמפטמין כחוקי דווקא בקרב בעלות הברית, בריטניה וארה"ב. במחקר נטען כי זה נעשה לא רק בזכות היכולת שלו לשמור על ערנות אלא בגלל השפעתו החיובית הזמנית על מצב הרוח

אם גם דאע"ש וגם הנאצים משתמשים בחומרים ממריצים, האם אלה חומרים שמשמשים רק את "הרעים"? גם זה לא המצב, כנראה. יש עדויות לכך שבזמן מלחה"ע השנייה הוגדר שימוש באמפטמין כחוקי דווקא בקרב בעלות הברית בריטניה וארה"ב. במחקר נטען כי זה נעשה לא רק בזכות היכולת שלו לשמור על ערנות החיילים, אלא בגלל השפעתו החיובית הזמנית על מצב הרוח – מה שנתפס אז כהעלאת המורל.

ומה קורה בנושא הזה כיום? בכתבי העת הרפואיים מצאתי מאמרים העוסקים בחומרים ממריצים בעיקר לשימושם של טייסי קרב. תחשבו שטייס צריך לטוס להפציץ שטחי אויב רחוקים, ומותר לו לפגוע רק בשטחים של צבא או טרוריסטים ולא באזורי מגורים של אזרחים. נניח שלהגיע לאזור הקרב, להפציץ אותו ולחזור לוקח יותר מ-24 שעות. איך יכול הטייס לעבור את כל הגיחה הזאת בלי שינה ועוד בלי טעויות?

במחקר שנעשה על טייסי F15 בזמן מלחמת המפרץ, תוחקרו טייסים אמריקאים על 111 גיחות. לפי דיווחי הטייסים, ב-35% מהגיחות הם נטלו חומרים מעוררים

לפי מאמרים אלה, במשך שנים רבות טייסי קרב בארה"ב עשו שימוש נרחב באמפטמינים ואף נעשו על כך מחקרים מבוקרים. במלחמות המפרץ למשל השתמשו האמריקאים למטרה זו בדקס-אמפטמין ("דקסדרין", המשמש גם לטיפול בהפרעת קשב). הם מצאו שהשימוש בחומר זה משפר את ביצועי הטייסים ואת הבטיחות בטיסה, ומייחסים זאת לכך שהוא מפחית את השפעות העייפות על הטייס.

במחקר שנעשה על טייסי F15 בזמן מלחמת המפרץ, תוחקרו טייסים אמריקאים על 111 גיחות. לפי דיווחי הטייסים, ב-35% מהגיחות הם נטלו חומרים מעוררים. למרות שהגיחות נמשכו בסך הכל 7.6 שעות בממוצע, כבר 2.8 שעות בממוצע אחרי ההמראה, הטייס נטל חומר ממריץ.

המחקר ברפואה צבאית מתקדם כל העת. עקב תופעות הלוואי המסוכנות והפוטנציאל הממכר, אמפטמינים מוגדרים כיום כסמים בלתי חוקיים. על כן בשנים האחרונות עוברים הטייסים לשימוש בחומר מעורר אחר, תרופה ששמה מודפיניל (פרוביג'יל), שפותחה במקור לטיפול להפרעת השינה נרקולפסיה.

בניסוי בו השתתפו טייסי קרב אמריקאים בשתי גיחות באורך 40 שעות כל אחת, חלק מהטייסים קיבלו מודפיניל וחלק קיבלו דקס-אמפטמין. שתי הקבוצות הצליחו לשמור על ערנות, אך בקבוצת המודפיניל הופיעו לאחר השימוש פחות תופעות לוואי כמו תשישות וירידה במצב הרוח. מחקר זה התפרסם בשנת 2012.

מחקר דומה פורסם בכתב עת לרפואה צבאית כבר בשנת 2007 על ידי אורי אליהו, שי ברלין, ערן חדד, יובל חלד ודניאל מורן. הם השוו בין דקס-אמפטמין למודפיניל ומצאו עדיפות למודפיניל, בעיקר בזכות פוטנציאל ההתמכרות הנמוך יותר. יש לציין שבמאמר, שמות החוקרים התפרסמו בליווי דרגותיהם הצבאיות, ולא בליווי תאריהם הרפואיים. מעניין על איזה רקע התבצע המחקר הזה.

הכותבת היא MSc מוסמכת במדעי הרפואה, אפידמיולוגיה ומידע רפואי; מדריכה בבית הספר ללימודי המשך, הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל אביב. Ofra@medi-kal

נושאים קשורים:  עפרה מהודר,  דעות,  חדשות,  ממרימים,  מחלמה,  חמאס,  דעא"ש,  אמפטמינים
תגובות
31.10.2023, 12:30

מאות בשנים ניתנים ללוחמים חומרים ממריצים, זה גם מקור המילה הצרפתית assassin (רוצח, מתנקש) לפי החומרים שקיבל להמרצה.