• יו"ר: ד"ר יואל רייטר
  • גזבר: פרופ' ריבי טאומן
  • מזכיר: פרופ' אביב גולדברט
  • מנכ"ל: פרופ' אורנה ציסינסקי
  • מרכז ועד: פרופ' יצחק ברוורמן
  • ועדה מדעית: מר אורי מנדלקורן, פרופ' איריס חיימוב, ד"ר אלכס גיללס-הלל
  • ועדת ביקורת: פרופ' אשר טל, ד"ר לילך קמר, ד"ר שמואל גולדברג
דיכאון

דום נשימה חסימתי בשינה נמצא בקורלציה עם תסמינים של דיכאון בהריון

חוקרים מצאו כי בדיקת סקר של דום נשימה חסימתי בשינה היא בעלת יתרון בניבוי תסמיני דיכאון עתידיים בנשים בהריון

30.06.2020, 18:09
דיכאון במהלך ההריון (צילום: אילוסטרציה)

בהריון, שכיחות דום נשימה חסימתי בשינה (OSA) וגם דיכאון עולים. מחקרים גילו קורלציה באוכלוסייה הכללית עם עד 45% מהמטופלים אשר אובחנו עם OSA והיו גם בעלי תסמינים דיכאוניים. לפיכך, מטרת המחקר הזה הייתה לבדוק את מערכת היחסים בין OSA ודיכאון בנשים הריוניות.

במחקר הוכללו 189 נשים בהריון מעל 26 שבועות או 26 בדיוק, מבית חולים שלישוני. במחקר בוצעה מדידת OSA (באמצעות אינדקס דום נשימה והיפופנאה - AHI, תוך שימוש במכשור אפנאה-היפופניאה ותסמינים של דיכאון (סקאלת אדינבורו לדיכאון לאחר לידה, EPDS).  המידע נאסף מרשומות רפואיות וכללו את גיל המטופלת, מוצא, מספר לידות, BMI, סטטוס עישון, היסטוריה של דיכאון ושימוש בנוגדי דיכאון.

מתוך הנשים אשר הסכימו להשתתף במחקר, מידע מ-124 משתתפות עמד בקריטריונים של הכללה במחקר ועבר אנליזה. 20 נשים (16.1%) סבלו מ-OSAי(AHIי> 5 אירועים בשעה) ו-11 נשים (8.8%) סבלו מתסמינים דיכאוניים (EPDS > 12). נשים עם OSA היו בסבירות גבוהה יותר לפתח תסמיני דיכאון, לאחר התאמת משתנים משולבים, יחס סיכויים = 8.36 רווח בר סמך 95%, 1.54, 44.46. כמו כן OSA נקשר עם ניקוד EPDS גבוה וניקוד זה היה גבוה יותר בנשים עם היסטוריה של דיכאון.

לסיכום, בשלב מתקדם של ההריון, נשים עם OSA היו בעלות פי 8 סיכויים לחוות תסמיני דיכאון. בנוסף, נמצאה אינטרקאציה בין OSA והיסטוריה של דיכאון. בייחוד בנשים ללא היסטוריה של תסמיני דיכאון, OSA הגביר את התסמינים הדיכאוניים. בנשים עם היסטוריה של תסמינים דיכאוניים האפקט של OSA היה אף גדול יותר ומשמעותי יותר על התסמינים הדיכאוניים אשר חוו אותן נשים. מן המחקר ניתן להסיק כי יש כדאיות בביצוע בדיקות סקר ל-OSA בהריון, אשר יכולות לנבא מי הנשים הנמצאות בסיכון מוגבר לפתח אפיזודות של תסמיני דיכאון בעתיד וכן יאפשרו התערבויות מתאימות.

מקור: 

Karen Redhead et al. (2020). Sleep journal. doi: 10.1093/sleep/zsz270 

נושאים קשורים:  דיכאון,  דום נשימה חסימתי בשינה,  הריון,  דום נשימה בשינה,  טרום הריון,  מחקרים
תגובות