• יו"ר: ד"ר יואל רייטר
  • גזבר: פרופ' ריבי טאומן
  • מזכיר: פרופ' אביב גולדברט
  • מנכ"ל: פרופ' אורנה ציסינסקי
  • מרכז ועד: פרופ' יצחק ברוורמן
  • ועדה מדעית: מר אורי מנדלקורן, פרופ' איריס חיימוב, ד"ר אלכס גיללס-הלל
  • ועדת ביקורת: פרופ' אשר טל, ד"ר לילך קמר, ד"ר שמואל גולדברג
מחקרים-Covid-19

מחקר אמריקני: יש קשר בין הפרעת נשימה בשינה לבין חומרת מחלת קורונה

במחקר השתתפו 5,402 חולי קורונה. אצל 31% מאלו שיש להם הפרעות נשימה בשינה נמצא סיכוי גבוה יותר לאשפוז ואף למוות. במקרה נדיר אחר, מטופל סבל מבעיות נשימה כיוון שבאחד מנחירי אפו צמחה שן

מחקר חדש שפורסם ב-JAMA מצא קשר בין הפרעת נשימה בשינה לבין חומרת מחלת קוביד-19 עד כדי כך שהחולה ייאלץ להתאשפז והוא עדיין מצוי בסכנת מוות. המחקר הצביע על כך שעקב הפרעת נשימה בשינה אין מספק חמצן בדם.

את המחקר הוביל צוות מ"קליבלנד קליניק". ד"ר Reena Mehara מהצוות: "מגפת הקורונה נמשכת ואופייה של המחלה שונה מאדם לאדם לכן זה קריטי עבור הרופא לשפר את יכולתו לחזות מי מהחולים יגיע למצב חמור עד קריטי  ובהתאם להקצות את המשאבים הנכונים והמתאימים ביותר לכל חולה".

במחקר שנעשה עם קבוצת ביקורת השתתפו 5,402 חולי קורונה. אצל 31% מאלו שיש להם הפרעות נשימה בשינה נמצא סיכוי גבוה יותר לאשפוז ואף למוות.

החוקרת הראשית בצוות ד"ר סינתיה פנה אורבאה (Cinthya Pena Orbea): "יש אפשרות שחוסר חמצן, היפוקסיה מוגברת, נגרמת עקב הפרעת נשימה בשינה מה שמוביל להחמרה בזיהום, כלומר במחלה שיש לה ביטוי באיברי גוף שונים, כולל המוח, הריאות והלב".

המחקר לא מצא ראיות שהפרעת נשימה בשינה תלויה באחד מזני הנגיף.

מקרה נדיר: סבל מבעיות נשימה כיוון שבאחד מנחירי אפו צמחה שן

ב-New England Journal of Medicine, צוות מהמרכז הרפואי הר סיני בניו יורק בראשות ד"ר סגר כהנא תיאר מקרה נדיר: בן 38 סבל מבעיות נשימה בנחיר ימין. במרפאת אף-אוזן-גרון בבית החולים עבר בדיקת CT ובה נמצאה הסיבה למצבו של המטופל: שן האורך 1.4 ס"מ צמחה בתוך האף. במאמר המתאר את המקרה הודו הרופאים כי הם מתקשים להציג את הסיבות האפשריות לתופעה החריגה. ברוב המקרים אין צורך בטיפול כירורגי או בעקירת שיניים מסוג זה משום שהן לא מזיקות, כאשר הן צומחות בתוך חלל הפה. אך במקרה הזה השן הוסרה בניתוח והתוצאה: קשיי הנשימה של המטופל נעלמו. הוא נמצא במעקב.

שיניים מחוץ ללסת מופיעות בשיעור של 0.1%-1% באוכלוסייה, אך ברוב המקרים אינן מתרחקות מחלל הפה ולכן לא קשה לפספס אותן. נדיר הרבה שהשן מופיעה מחוץ לפה ואף רחוק ממנו - בחלל האף. שיניים בוגרות יכולות לצמוח החוצה או לבקוע גם בנתיב שונה, מעל לשיני חלב ולדחוק אותן הצידה. במקרה כזה רוב הסיכויים שהשן הזמנית תיפול בסופו של דבר ותפנה מקומה לשן הקבועה.

רק כ-25 מקרים דומים לזה שתוארו בכתב העת מופיעים בספרות הרפואית. על אחד דווח בשנת 2019, בדנמרק כאשר בן 59 הגיע לבית החולים עם בעיית נשימה ובעיות בחוש הריח ושם גילו הרופאים שן קטנה בתוך נחיר. ב-2014 תואר מקרה של בן 22 מסעודיה שסבל שלוש שנים מדימומים באף ובבית חולים מקומי גילו הרופאים שן באורך 1 ס"מ בתוך אחד מהנחיריים.

נושאים קשורים:  חדשות,  19-COVID,  בעיות נשימה,  שיניים,  הפרעות נשימה בשינה
תגובות