• יו"ר: ד"ר יואל רייטר
  • גזבר: פרופ' ריבי טאומן
  • מזכיר: פרופ' אביב גולדברט
  • מנכ"ל: פרופ' אורנה ציסינסקי
  • מרכז ועד: פרופ' יצחק ברוורמן
  • ועדה מדעית: מר אורי מנדלקורן, פרופ' איריס חיימוב, ד"ר אלכס גיללס-הלל
  • ועדת ביקורת: פרופ' אשר טל, ד"ר לילך קמר, ד"ר שמואל גולדברג
מחקרים

מה תפקיד גזע המוח בשינת REM תקינה?

ישנם שינויים בפוטנציאלי פעולה המעוררים משרירי היציבה ופגיעה בשינת REM בשלבים מוקדמים של מחלת הפרקינסון אשר מיוחסים לפגיעה במסלולים העצביים בגזע המוח

11.01.2022, 13:42
מוח אנושי. אילוסטרציה

מטרת המחקר הייתה לקבוע האם התחלת הפרעת שינה מסוג REM Sleep Behavior Disorderי(RBD) קשורה לשינויים בפגיעה במסלולים העצביים בגזע המוח כפי שמשתקפת מפוטנציאלי פעולה המעוררים משרירי היציבה (Vestibular-Evoked Myogenic Potentials - VEMP). בנוסף, החוקרים בחנו את הקשר בין VEMP לבין שינת REM ללא שיתוק שרירים (REM Sleep Without Atonia - RSWA) במטופלים עם מחלת פרקינסון (Parkinson’s Disease - PD) בשלבים המוקדמים ובחולים עם RBD מבודד (isolated RBD - iRBD).

למחקר גוייסו 82 נבדקים עם PD בשלבים מוקדמים, 40 נבדקים עם iRBD ו-41 נבדקים בריאים עבור קבוצת מקרי הביקורת. כלל הנבדקים עברו בדיקה לילית אחת של פוליסמונוגרפיה מצולמת (video-Polysomnography - vPSG) ומבדק VEMP. החוקרים השוו בין מדדים של VEMP ממקורות שונים (צווארי [cervical VEMP - cVEMP], עיני [ocular VEMP - oVEMP] ומסטר [masseter VEMP - mVEMP]) בקרב חולים עם PD ו-RBDי(PD+RBD),יPD ללא RBDי(PD-RBD),יiRBD וקבוצת מקרי הביקורת. לאחר מכן החוקרים ניתחו את הקשרים בין VEMP ו-RSWA בקבוצות PD ו-iRBD.

תוצאות המחקר הדגימו כי בקבוצת PD+RBD נצפו עיכובים דו-צדדיים בהפקת השהיות שיא של cVEMP (Lp13, Ln23, Rn23; כולם עם p<0.05) ו-oVEMP (Ln10, Rn10, Rp15; לכולם p<0.01), בהשוואה לקבוצת PD-RBD. בסך הכל הודגמו ציוני cVEMP גבוהים יותר עבור נבדקים מקבוצת PD+RBD בהשוואה לקבוצת iRBDי(p=0.033). בנבדקים עם PD,יRSWA פאזי נמצא קשור לציוני cVEMP כלליים (p=0.003) ו-RSWA טוני נמצא קשור לציוני cVEMP שמאליים (p=0.013).

מסקנת החוקרים הייתה כי ייתכן והנוירופיזיולוגיה של גזע המוח הינו קשור למעורבות המחלה, כפי שהשתקף משינויים ב-VEMP במטופלים עם PD ו-iRBD. יתרה מזאת, שינויים ב-VEMP יכולים להשתנות כתלות בהמצאות RBD בחולים עם PD. קשרים אלו בין שינויים ב-RSWA ומדדי VEMP מדגישים את המשמעות של זיהוי תפקודים פגועים של גזע המוח בשלבים מוקדמים של PD.

מקור:

Wei-ye Xie, et al. (2022) “REM sleep without atonia and vestibular-evoked myogenic potentials: clinical brainstem dysfunction in early-stage Parkinson's disease and isolated REM sleep behavior disorder.” Sleep Medicine, January 2022. Vol 89, Issue 1, p. 122-129. doi.org/10.1016/j.sleep.2021.12.004

נושאים קשורים:  מחקרים,  הפרעות שינה,  REM,  גזע המוח,  פרקינסון
תגובות